top of page
Foto van schrijverDominik Messiaen

Wat is hypnose?

Om te beginnen heeft hypnose niets te maken met slaap. Hypnose is een heel gefocuste toestand waarbij je een vernauwd bewustzijn hebt. Daardoor ervaar je de werkelijkheid anders of beperkt.


Het is een trancetoestand waar je je bvb. ook in bevindt als je heel erg opgaat in het verhaal bij het lezen van een boek of bij het bekijken van een spannende film. In die toestand kan je alle fysieke verschijnselen vertonen die je ook bij showhypnose of therapeutische hypnose kan ervaren. Als het spannend wordt, gaat je hartslag omhoog. Als de muziek heel rustig is, daalt je hartslag (in hypnose kinesthesie genoemd). Je kan verlamd zijn van angst waardoor je even niet uit je stoel kan (in hypnose catalepsie). Of je kan visuele hallucinaties hebben.


Negatieve hallucinaties zijn in hypnose hallucinaties waarbij je iets niet ziet. In showhypnose maakt de hypnotiseur zich bvb. "onzichtbaar" voor de toeschouwers. Bij het bekijken van een film, merk je niet dat er iemand binnenkomt. Bij positieve hallucinaties, tijdens hypnose of in het dagelijkse leven, zie je dingen die er niet zijn. Zo ziet een toeschouwer tijdens een hypnose show bvb. een hondje dat er niet is. Wie herinnert zich niet dat hij als kind na een enge film nog een tijdje "spoken" ziet?


Het niet voelen van pijn, in de hypnose ook anesthesie genoemd, is een ander hypnotisch fenomeen dat bvb. sporters heel goed kennen. Hoeveel topsporters speelden of reden een wedstrijd uit om pas nadien te merken dat er iets gebroken of zwaar geblesseerd was? Zo vertellen ook oud-strijders hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens een gevecht door een granaat hun onderbeen of voet verloren. Toch konden ze vluchten omdat ze er zich niet bewust van waren. Pas nadien merkten ze dat ze een ledemaat misten. Pas wanneer ze dit beseften en hun focus naar het been ging, voelden ze de pijn en konden er niet meer op lopen...


Zoals u intussen begrepen heeft, staat focus of concentratie centraal bij hypnose. Daarom ook kunnen intelligente mensen die gewoon zijn om zich hard te focussen, topsporters en mensen die bedreven zijn in yoga of mindfulness heel makkelijk in hypnose gaan wanneer ze dit willen. En in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, kan dit perfect met de ogen open. Dit heet in de hypnose wereld "waakhypnose" of "open ogen hypnose". Dit is iets anders dan wat bij hypnose entertainment meestal gebeurt. De showhypnotiseur brengt de deelnemers dan in hypnose met een slaapcommando (slaap is hier dus een suggestie) waarna hij hen de ogen laat openen en laat reageren op hypnotische suggesties. Hoewel The Charming Hypnotist beide hypnose technieken beheerst, gebruikt hij als entertainer meestal de klassieke methode, zij het dan met snelle inducties (meer hierover in een latere post).


Om hypnose beter te begrijpen is het ook belangrijk te begrijpen hoe onze hersenen werken. Het deel waarmee we denken en analyseren is het bewustzijn. Dit maakt echter slecht 10% van ons brein uit. 90 % van onze hersenactiviteit is onderbewust. In het onderbewustzijn wordt bvb. ons hartritme, onze stofwisseling en onze ademhaling geregeld. Ook alle geautomatiseerde processen zitten daar opgeslagen. Daarom ook is hypnose als therapie vaak zo effectief. Aangezien ons gedrag automatisch en onderbewust is, gaat bewuste verandering heel traag en heeft vaak op termijn geen effect. Onder hypnose kan je het automatisme veranderen of wegvegen.


Het onderbewustzijn kan je vergelijken met de harde schijf van een computer. Je kan er alles opslaan maar het onderbewustzijn kan niet bepalen of iets juist of fout is. Het kan, bvb. onder hypnose, geen verschil maken tussen werkelijkheid en verbeelding.


Het bewustzijn kan informatie wél analyseren en vergelijken met eerdere informatie opgeslagen in het onderbewustzijn. Als die niet overeenkomt met wat gekend is, wordt die informatie door de "kritische factor" verworpen en niet opgeslagen. Bij hypnose komt het er dus op neer om als entertainer of therapeut die kritische factor om de tuin te leiden of bezig te houden met iets anders. En dat gaat dan weer makkelijker terwijl mensen zich ontspannen. Nu begrijpt u ook waarom bij hypnose de hypnotiseur vaak de suggestie van ontspanning en slaap gebruikt.


Uw interesse gewekt? Bekijk ons hypnose aanbod op www.charminghypnotist.com en huur The Charming Hypnotist in als hypnose entertainer. Zo kunt u het allemaal zelf live ervaren.














#hypnose#watishypnose#hypnoseentertainment





22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page